roche.png
lymphomalife-ro.gif

A trăi cu LNH indolent recidivat

Atunci când limfomul non-Hodgkin (LNH) recidivează, este posibil să reapară simptomele. Este însă posibil să vă simţiţi bine în continuare şi medicul să observe faptul că boala a recidivat în timpul unui control de rutină. Oricum ar sta lucrurile, cel mai probabil vi se mai recomanda un ciclu de tratament.

Aceasta poate fi o perioadă dificilă, deoarece veştile despre recidivă pot fi o reală lovitură emoţională, însoţită de disconfortul fizic de a suporta din nou simptomele.

De aceea, este foarte important să aveţi grijă de voi înşivă în această perioadă; sunt multe lucruri pe care le puteţi face pentru ca simptomele şi tratamentul să fie mai uşor de suportat.

Recidiva poate readuce cu sine simptomele

Reapariţia simptomelor LNH o dată cu recidiva se poate caracteriza prin febră inexplicabilă, transpiraţii nocturne, scădere în greutate, oboseală severă şi persistentă sau extenuare şi scăderea poftei de mâncare. Primele trei simptome - febra, transpiraţiile nocturne sau scăderea în greutate - sunt folosite pentru stabilirea stadiului LNH şi se numesc simptome „B".

Este important să raportaţi aceste simptome medicului în cazul în care apar, deoarece şi stadiul bolii de care suferiţi se poate schimba o dată cu recidiva.

Pacienţii cu LNH vor avea de suportat şi simptome induse de tratament, cel mai adesea drept consecinţă a radioterapiei şi chimioterapiei. Acestea includ scăderea poftei de mâncare, oboseala, greaţa şi vărsăturile, dureri de gât şi la nivelul cavităţii bucale, senzaţie de furnicături la nivelul mâinilor şi picioarelor şi infecţii.

Tratamentul bolii atenuează adesea simptomele LNH, iar multe dintre cele induse terapeutic dispar după întreruperea tratamentului. Deşi simptomele sunt foarte diferite de la un pacient la altul, există tratamente şi idei practice simple pe care le puteţi urma pentru a reduce efectele simptomelor şi pentru a le face mai suportabile.

Este important să aveţi grijă de dumneavoastră pe durata tratamentului

Este o idee bună să vă luaţi concediu pe durata tratamentului pentru a vă putea concentra asupra îngrijirii propriei persoane pe durata terapiei

Ţinând cont că aţi mai urmat un regim terapeutic, ştiţi la ce să vă aşteptaţi de la tratament şi la cum să reacţionaţi. Totuşi, este posibil să primiţi un alt tip de tratament de această dată, iar răspunsul dumneavoastra va fi diferit, de aceea este foarte important să vă acordaţi timp pentru a putea aborda adecvat această nouă experienţă terapeutică.

Schema terapeutică pentru terapia de inducţie poate fi intensă şi cel mai probabil vă veţi simţi foarte obosit. Poate fi o idee bună să vă luaţi o pauză şi de la serviciu şi de la alte activităţi, cel puţin pentru o vreme.

De aceea, trebuie să vorbiţi cu angajatorul şi să faceţi toate intervenţiile financiare necesare, cel mai bine înainte de iniţierea tratamentului.

Dacă nu ştiţi cu siguranţă la ce beneficii aveţi dreptul sau dacă aveţi alte îngrijorări, discutaţi cu medicul sau cu asistenta de la clinică, care vă va putea ajuta să aflaţi mai multe informaţii.

Nu uitaţi că pe durata tratamentului aveţi nevoie de o alimentaţie sănătoasă

Pentru a avea o stare optimă pe durata tratamentului, este esenţial să încercaţi să aveţi o alimentaţie sănătoasă. Aceasta poate fi o încercare dificilă dacă tratamentul vă cauzează oboseală şi stare de rău, dar este important să vă asiguraţi că primiţi toţi nutrienţii necesari pentru a asigura sănătatea organismului.

Modificarea obiceiurilor alimentare pentru a se plia mai bine schemei terapeutice, cum ar fi mai multe mese puţin consistente în locul a trei mese principale, ar putea fi utilă.

Mai multe despre alimentaţia sănătoasă pentru pacienţii cu limfom non-Hodgkin (LNH)

Recunoaşteţi faptul că recidiva LNH şi noua experienţă terapeutică pot atrage o perioadă dificilă şi gândiţi-vă la cele mai bune metode pentru a le depăşi

Tratamentul anti-cancer, şi cel pentru LNH, poate fi stresant pentru multe persoane. Terapia în sine impune solicitări fizice şi emoţionale, care, în combinaţie cu impactul recidivei, pot copleşi pacientul cu îngrijorări.

De aceea, pentru a vă putea concentra pe noua experienţă terapeutică şi pe săptămânile şi lunile care vin, este important să recunoaşteţi şi să încercaţi să depăşiţi aceste sentimente, dacă apar.

Tehnicile de relaxare pot fi benefice, de exemplu, deoarece pot fi efectuate oriunde şi vă pot oferi un sentiment de control asupra sentimentelor dumneavoastra. Beneficiile includ şi reducerea durerilor care sunt rezultatul tensiunii musculare, pregătirea pentru culcare şi niveluri mai reduse de oboseală.

Dacă intenţionaţi să folosiţi tehnicile de relaxare, trebuie să discutaţi cu echipa medicală, deoarece vă pot face o trimitere către departamentul de terapie ocupaţională, pentru a identifica o serie de tehnici de rutină.

Cel mai important lucru este să nu uitaţi: nu sunteţi singuri. Există multe organizaţii şi grupuri de suport în ţara noastră ce vă pot ajuta sa treceţi mai usor peste aceste etape.

Găseşte un grup de suport pentru persoanele cu limfom non-Hodgkin

Managementul simptomelor specifice limfoamelor non-Hodgkin