Recidiva LNH indolent
Dacă limfomul non-Hodgkin (LNH) indolent de care suferiţi recidivează, este posibil să reapară simptomele. Pe de altă parte, este posibil să vă simţiţi bine, dar, la un control de rutină, medicul poate constata că boala a recidivat.
Oricum ar sta lucrurile, cel mai sigur aţi reînceput tratamentul sau îl veţi reîncepe în curând. Nu trebuie să uitaţi că nimic din ceea ce aţi făcut nu este cauza recidivei LNH de care suferiţi. Este posibil ca LNH indolent să recidiveze, poate chiar de mai multe ori, pe durata vieţii unui pacient.
Tratamentul pe care îl primiţi are scopul de a vă ajuta să treceţi peste aceste recidive şi să vă ofere o perioadă cât mai lungă fără simptome.
Este posibil să vă descurajeze faptul că remisiunea care a urmat tratamentului pentru LNH indolent a fost urmată de recidivă, dar sunt motive pentru care să rămâneţi optimişti
Multe persoane al căror LNH recidivează sunt îngrijorate de reluarea tratamentului şi de ceea ce se va întâmpla de această dată. Nimic din toate acestea nu este neobişnuit, deoarece este posibil să vă simţiţi din nou rău - iar veştile despre recidiva LNH pot fi o lovitură emoţională.
Totuşi, nu vă lăsaţi descurajaţi. Limfomul non-Hodgkin este o afecţiune cu proliferare lentă, care răspunde foarte bine la tratament. O recidivă poate fi un pas înapoi, dar aveţi acum o nouă oportunitate de a trata boala. Deşi sunt şanse foarte mici de vindecare completă a LNH indolent, mulţi pacienţi se pot bucura de viaţă mult timp în pofida bolii şi, atunci când apar din nou simptomele, acestea pot fi tratate eficient.
Pentru unele persoane, recidiva va stârni amintirile urâte ale tratamentului iniţial şi va readuce în memorie efectele secundare neplăcute ale terapiei. Totuşi, este posibil ca tratamentul să vi se pară mai puţin dificil a doua oară, deoarece aveţi mai multe cunoştinţe şi mai multă experienţă legată de mediul de spital, de boală şi de tratament decât atunci.
Ce mi se poate întâmpla dat fiind că a recidivat LNH?
Dacă aţi aflat că LNH indolent de care suferiţi a recidivat, probabil că această întrebare vă stăruie în minte. Dar, aşa cum ştiţi deja, nu există răspunsuri uşoare la asemenea întrebări atunci când suferi de cancer.
Fiecare pacient este unic, iar experienţa dumneavoastră ca pacient cu LNH va fi trăită într-un mod unic.
De aceea, este important să discutaţi deschis cu medicul şi cu echipa medicală despre temerile şi îngrijorările pe care le aveţi şi să le solicitaţi informaţiile de care aveţi nevoie. Acestea sunt persoanele care ştiu cele mai multe lucruri despre situaţia dumneavoastră şi care vor putea să vă ofere cele mai bune sfaturi. Totuşi, aici la www.ViaţacuLimfom.ro, vă putem oferi o imagine de ansamblu destul de clară referitor la ceea ce li se întâmplă pacienţilor cu recidivă.
Majoritatea pacienţilor cu limfom non-Hodgkin indolent vor fi trataţi cu mai multe cicluri de tratament, dar vor beneficia şi de perioade lungi de remisiune
Pe durata bolii, pacienţii cu LNH indolent vor fi supuşi mai multor cicluri de tratament. Toate tratamentele adresate LNH au scopul de a vă reda o viaţă cât mai aproape de normal. Astfel, deşi perioadele de tratament pot fi solicitante din punct de vedere fizic şi emoţional, perioadele de remisiune, asimptomatice, care intervin între intervalele de tratament vor fi considerabil mai lungi decât acestea.
Deşi este posibil ca boala să recidiveze de multe ori, perioadele de remisiune durează în medie între 1,5 şi 4 ani, sau chiar mai mult timp
Per total, pacienţii cu LNH supravieţuiesc în medie între 7 şi 10 ani după diagnostic, dar noile tratamente pot prelungi semnificativ supravieţuirea. Nu uitaţi însă că aceste estimări depind semnificativ de vârsta şi de starea dumneavoastră de sănătate