Ce este sistemul limfatic?
Sistemul limfatic este o componentă importantă a sistemului natural de apărare al organismului împotriva bolilor. Contribuie la transportul lichidelor şi al altor substanţe în organism, printre care celulele sangvine albe.
Vreau să ştiu mai multe despre sistemul limfatic
Toată lumea ştie că avem sânge în organism, deoarece atunci când ne tăiem, curge din rană. Dar nu toată lumea ştie că avem un al doilea sistem circulator care se numeşte sistemul limfatic.
Acest sistem conţine un fluid aproape limpede, denumit limfă, care circulă în organism prin vase limfatice de dimensiuni diferite. Distruge şi îndepărtează „invadatorii" precum virusurile şi bacteriile din organism. Este o componentă importantă a sistemului nostru natural de apărare - sistemul imunitar - şi ne ajută să luptăm împotriva infecţiilor.
Sistemul limfatic ajută la transportul celulelor, proteinelor, nutrienţilor şi produşilor de degradare în organism. Mai precis, transporta celule sangvine albe, inclusiv acel tip special de celule albe care se numesc limfocite.
Cum funcţionează sistemul meu limfatic?
Atunci când răcim, simţim uneori că „glandele" de sub maxilar cresc şi se întăresc. Aceste formaţiuni sunt o componentă a sistemului limfatic şi se numesc ganglioni limfatici. În organism există aproximativ 100 de ganglioni limfatici şi sunt uşor de observat la nivelul axilei, inghinal şi al gâtului.
Celulele sangvine albe circulă în sistemul limfatic căutând şi distrugând invadatorii străini, cum ar fi agenţii patogeni sau toxinele. Ganglionii limfatici filtrează limfa pentru a îndepărta invadatorii identificaţi şi pentru a bloca pătrunderea acestora în circulaţia sangvină. După ce limfa a fost „curăţată" în ganglionii limfatici, pătrunde în circulaţia sangvină şi în circulaţia generala.
Cum îmi afectează limfomul non-Hodgkin sistemul limfatic?
În limfomul non-Hodgkin are loc inmultirea necontrolată a unuia dintre tipurile de celule albe, limfocitele. De aceea, acestea se acumulează în ganglionii limfatici şi formeaza tumori, numite limfoame.
Pe lângă ganglionii limfatici, limfoamele pot apărea în măduva osoasă, unde sunt produse celulele sangvine albe (inclusiv limfocitele). Şi, deoarece limfocitele circulă în întreg organismul, limfoamele pot avea şi alte localizări.
Cele mai frecvente semne ale limfoamelor sunt inflamarea persistentă (umflătură), de obicei nedureroasă, a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, zona claviculei, zona inghinală şi axilă. În termeni medicali, este denumită şi limfadenopatie. Este persistentă deoarece durează mult mai mult decât inflamarea care apare atunci când organismul luptă împotriva unei răceli sau a unei gripe.
Vreau să ştiu mai multe despre celulele sangvine albe
Există multe tipuri diferite de celule sangvine albe, toate având roluri importante în apărarea organismului împotriva bolilor. Limfomul non-Hodgkin afectează un tip de celule sangvine albe, numite limfocite.
Există, de asemenea, diferite subtipuri de limfocite, dar cele mai importante despre care este posibil să fi auzit deja şi care pot fi afectate de limfomul non-Hodgkin sunt limfocitele B şi T. Limfoamele celulelor B sunt mult mai frecvente decât cele ale celulelor T, deşi adolescenţii şi adulţii tineri dezvoltă cel mai adesea limfoame ale celulelor T.