roche.png
lymphomalife-ro.gif

Sfaturi practice

Vizitele la medic, la spital sau la clinică

  • Întrebaţi partenerul de viaţă, prietenul sau ruda dacă ar dori să îi însoţiţi la întâlniri

Vizitele la medic, la spital sau la clinică pot fi uneori o experienţă înspăimântătoare pentru persoanele care suferă de limfom non-Hodgkin (LNH), dar şi pentru aparţinătorii acestora. Pot fi neliniştiţi din cauza a ceea ce li se va întâmpla sau a ceea ce vor afla, iar multe experienţe pot fi noi sau copleşitoare. Dacă vor fi însoţiţi de cineva se vor simţi mai bine şi va însemna că puteţi fi alături de ei pentru a le oferi sprijin în cazul în care au nevoie.

  • Oferiţi-vă să faceţi însemnări în timpul întâlnirilor importante

Vizitele la medic pentru consultaţii pot fi o experienţă copleşitoare. Partenerul, ruda sau prietenul dumneavoastră vor trebui să preia multe informaţii noi în timpul unei întâlniri şi le va fi greu să îşi amintească tot ceea ce doresc să ştie, mai ales deoarece diagnosticul de LNH atrage o povară emoţională considerabilă. Dacă veţi lua note în timpul întâlnirii şi dacă îi veţi ajuta să îşi amintească întrebările pe care doresc să le adreseze puteţi fi de ajutor, iar prietenul sau ruda dumneavoastră vor aprecia acest gest.

  • Faceţi aranjamentele necesare pentru transportul la cabinet, spital sau clinică şi înapoi.

Poate părea simplu, dar dacă prietenul, partenerul sau ruda dumneavoastră ştie că nu trebuie să se mai gândescă şi la modul în care poate ajunge la locul întâlnirii sau înapoi acasă le poate lua o grijă de pe suflet.
Un pacient va avea lucruri mai importante la care să se gândească în ziua unei întâlniri decât să se gândească la şofat sau la ce trenuri sau autobuze trebuie să prindă. Şi, mai ales dacă merge la o şedinţă de tratament, este posibil ca partenerul de viaţă, ruda sau prietenul să nu se simtă destul de bine încât să se poată întoarce singur acasă. De aceea, veţi fi de real ajutor dacă veţi face aranjamente în acest sens.
În cele din urmă, simplul fapt de a le fi aproape, mai ales în prima perioadă a tratamentului, atunci când încărcătura emoţională este maximă şi majoritatea lucrurile sunt necunoscute, puteţi fi un sprijin imens pentru persoana dragă dumneavoastră.

x0099412.jpg

 

Ajutor practic, în fiecare zi

Pot exista momente în care partenerul, ruda sau prietenul poate avea nevoie de ajutor la activităţile zilnice

Persoanele cu limfom non-Hodgkin se pot simţi adesea obosite sau orice activitate le poate obosi uşor. Vor aprecia dacă veţi înţelege aceste lucruri şi dacă le veţi oferi ajutor la sarcinile zilnice cum ar fi gătitul, cumpărăturile sau curăţenia în casă. Este foarte important să nu vă aşteptaţi ca în această perioadă să fie capabile să facă foarte multe lucruri.
Totuşi, trebuie să nu uitaţi că pot fi şi momente în care prietenul sau ruda se va simţi destul de bine şi se va putea descurca pe cont propriu. Încercaţi să observaţi cum se simte - fiţi acolo dacă are nevoie de dumneavoastră şi ajutaţi-l să îşi reia viaţa normală în alte circumstanţe.

Poate fi util să ajutaţi prietenul ruda sau ruda să îşi planifice dieta sau să vă ocupaţi de pregătirea meselor.
Persoanele cu limfom non-Hodgkin pot pierde în greutate. O perioadă lungă de lipsă a poftei de mâncare şi uneori chiar greaţa şi vărsăturile sunt de multe ori la ordinea zilei, mai ales în timpul tratamentului. Asiguraţi-vă că partenerul de viaţă, prietenul sau ruda are o alimentaţie sănătoasă, hrănitoare. Veţi putea să le întreţineţi pofta de mâncare dacă veţi găti dumneavoastră, în locul lor, şi dacă îi veţi încuraja să ia mai multe mese puţin consistente pe durata zilei.